TARİH ÖNCESİ ANADOLU'NUN DENİZ İNEKLERİ
Türkiye doğasından ufak ufak başlayalım dediğimde en ilgi çeken biyolojik varlığımız deniz inekleri oldu.Ben de sizin adınıza araştırdım bakalım neler bulmuşuz..
buradan ilgili belgeseli izleyebilirsiniz

Tarih öncesi Anadolu'da Miyosen döneminde (24 milyon-5 milyon yıl öce) yaşamış deniz inekleeri balinalar-yunuslar ve yüzgeçayaklılar (fok vb.) dışında, sucul yaşama uyum sağlamış üçücü memeli takımıdır.
deniz ineklerinin 1884 yılında soyu tükenen Rhytinidae ailesinin dışında günümüzde yaşayan iki ailesi( Manatidae ve dugungidae) daha vardır.manatlar 3,5-4,5 metre boyunda olabilirler ve afrika ve amerika kıyılarında yaşarlar.dugonglarsa 3,2 metre boyunda olabilir ve Hint Okyanusu ile kuzey Avustralya kıyılarında yaşarlar.
Otçuldurlar.deniz dışında nehirler ve göller de bululnurlar.diğer memel,iler gibi akciğerleri vardır ve suyun yüzeyine yakın yerlerde bulunurlar.20 dakika kadar nefes almadan su altında kalabilirler..

Evettt gelelim günümüze
2007 yılında Erdemli'de Prof.Dr.Selim İnan(mersin üniversitesi) ve arkadaşları tarafından bulunan tarih öncesini deniz ineği fosili, ülkemizde ki deniz inekleri ailesine ait ilk fosil olarak kayıtlara geçti.Erdemli'de bulunan fosilin baş ve kuyruk kısmı yok.Ancak kaburga ve omur kemikleriyle ön yüzgeç parçaları çok iyi korunmuş durumda . fosilin göğüs kafesi genişliği 86 cm,omurga uzunluğu 82 cm olarak ölçülmüş.deniz ineği fosili, daha önce akdeniz kıyılarından fransa ve italya da geç myosen dönemine ait kayalarda bulunmuştu.italya da bulunan fosil bu güne kadar bulunanlar içinde bütünlük bakımından en iyi durumda olandır.
Kaynak
İnan,S,Taslı,K.,Eren,M.,İnan,N.,Koç,H.,Zorlu,K.,Arslanbaş,O.,Demircan,F., "Türkiye'de bir ilk: Erdemli (mersin) yöresi Miyosen Kireçtaşlarında Deniz İneği Bulgusu" 61, Türkiye Jeoloji Kurultayı Bildirileri,2008
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder